Τραγικός απολογισμός του ακήρυχτου πολέμου των βεγγαλικών κάθε Πάσχα

Τραγικός απολογισμός του ακήρυχτου πολέμου των βεγγαλικών κάθε Πάσχα

Αρ. Πρωτ. 16134/11.05.2011

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

Θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου βρίσκονται οι πολίτες της χώρας κάθε χρόνο τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, με αποκορύφωση την ιερή στιγμή της Αναστάσεως, όταν και ξεκινάει ο «πόλεμος» όλων των ειδών πυροτεχνημάτων (βεγγαλικά, φωτοβολίδες, κροτίδες κλπ). Ένας «πόλεμος» που θέτει σε αναμφισβήτητο και αποδεδειγμένο κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, που το μόνο που επιθυμούν είναι να ικανοποιήσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα.

Πυροτεχνήματα, κροτίδες, φωτοβολίδες και βεγγαλικά αμαυρώνουν το πνεύμα των ημερών, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μετράμε θύματα. Αποκορύφωση φέτος αποτέλεσε ο τραγικός χαμός ενός ανήλικου παιδιού που τραυματίστηκε θανάσιμα από ναυτική φωτοβολίδα. Τη μαύρη λίστα για τη φετινή μόνο περίοδο του Πάσχα, συμπληρώνουν δύο ακόμα άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατασκευάζοντας βαρελότα και έξι τραυματίες μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) η πλειονότητα των βεγγαλικών κατασκευάζεται σε πρόχειρα εργαστήρια και διακινούνται χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας, ερασιτεχνικά και χωρίς τεχνογνωσία, ενώ η όλη διαδικασία κατασκευής και χρήσης είναι παράνομη, όπως σαφώς ορίζεται και με τον Ν. 456/75, σύμφωνα με τον οποίο η οποιαδήποτε αγοροπωλησία, κατοχή και χρήση πυροτεχνουργικών κατασκευών χωρίς την απαραίτητη άδεια είναι παράνομη.

Αποκαλυπτικά για το μέγεθος της κατάστασης είναι τα στοιχεία του Συστήματος Καταγραφής Ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται 154 τραυματισμοί παιδιών από βεγγαλικά, εκ των οποίων το 69% λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο του Πάσχα.

Το γεγονός ότι 48% ατόμων όλων των ηλικιών που ερωτήθηκαν σε σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι φοβάται να πάει στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης, λόγω των βεγγαλικών και όλων των ειδών των πυροτεχνημάτων που χρησιμοποιούνται παράνομα, σε συνδυασμό με τον τραγικό απολογισμό με τον οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα, επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση που διαιωνίζεται κάθε χρόνο, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από την πολιτεία ουσιαστικού ελέγχου και περιορισμού της παράνομης διακίνησης και χρήσης επικίνδυνων πυροτεχνουργικών κατασκευών. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Γιατί ενώ είναι γνωστές κάθε χρόνο οι συνέπειες θανάσιμων τραυματισμών από τη χρήση ειδών πυροτεχνίας κατά την περίοδο του Πάσχα, δεν λαμβάνει αυστηρά  μέτρα το αρμόδιο Υπουργείο για τον περιορισμό του φαινομένου και την προστασία των πολιτών;

- Σε τι ελέγχους προέβη το αρμόδιο Υπουργείο για τον περιορισμό του φαινομένου της παράνομης διακίνησης και χρήσης ειδών πυροτεχνίας πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα, όταν και βρίσκεται σε αποκορύφωση το φαινόμενο;

- Τι μέτρα λαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία των πολιτών και κυρίως των ανήλικων παιδιών από την παράνομη διακίνηση και εμπορία εκρηκτικών υλών για την κατασκευή πυροτεχνουργικών κατασκευών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου;

Απάντηση Υπουργείου